terug

Koffiebonen prijzen

Koffiemarkt is in beweging

Misschien is het u niet opgevallen maar de koffiemarkt is aardig in beweging, dit geldt niet alleen voor de bijzondere koffies die u hier kunt bestellen. Hetzelfde zien we namelijk bij de main-stream koffie uit de supermarkt, hier zijn de prijzen al flink gestegen. 

Maar hoe komt dit toch

De prijs van koffie wordt niet alleen door vraag en aanbod bepaald, dit zou alles een stuk makkelijker maken en het schrijven van deze blog overbodig gemaakt. Voor een deel is de prijsstijging hierdoor wel te verklaren maar niet geheel. Meer vraag, minder aanbod, prijzen stijgen...

Een ander deel van de verklaring heeft te maken met hedgefunds, deze proberen door het kopen van soft commodities (zoals koffie) een beter rendement te behalen. Deze hedgefunds hebben zoveel invloed op de arabica en robusta markt dat de beurzen al een tijdje stijgen. Daarnaast groeit de Amerikaanse economie harder dan de Europese en is de waarde van de dollar ten opzichte van de euro gestegen. En de koffie wordt verhandelt in dollars, dit betekend dat de koffieprijzen stijgen. 

 


geschreven door The best of nature koffie - 07-02-2017 10:55

laatst geupdate op : 07-02-2017 10:56

tags :