Verse groene thee
Voor de beste soorten verse groene thee worden alleen de eerste twee blaadjes en de knoppen verzameld van de plant. Het is zeer belangrijk dat de blaadjes hierbij niet beschadigen, als dit wel gebeurt dan wordt namelijk het fermentatie proces in gang gezet. Na het plukken worden de blaadjes korte tijd verhit of met stoom behandeld om ze vervolgens op te rollen en te drogen.Er wordt weleens gedacht dat verse groene thee en zwarte thee van verschillende planten komt, dit is echter niet het geval. Het verschil zit hem in de fermentatie. Door fermentatie is thee langer houdbaar dit maakt het verschil.
Groene thee heeft de volgende kenmerken:
- frisse geur die aan hooi doet denken
- de blaadjes zijn groen en niet bruin
- Matglanzend, stevig en droog
Groene thee zetten
Welke soort thee er ook wordt gekozen, schenk hem nooit op met kokend water. Deze verse groene thee zal dan namelijk bitter worden wat uiteraard niet de bedoeling is. De meest ideale temperatuur van het water is 90 tot 60 graden. Het is belangrijk dat de thee blaadjes voldoende kunnen opzwellen, na maximaal 2 minuten kan de thee worden opgegoten. Zorg ervoor dat er geen blaadjes in de theepot achter blijven, dan zal de thee namelijk alsnog bitter worden. Normaal gesproken wordt verse groene thee zonder suiker geserveerd, afhankelijk van de soort is het mogelijk tot 3 keer toe op te schenken. Op het laatst moet de thee soms wel iets langer trekken.
Thee bloemen
Deze met de hand gerolde bloemen zien er nog niet heel mooi uit, maar op het moment dat ze in het warme water terecht komen komt er een prachtige bloem uit. Deze thee bloemen zijn ook gemaakt van onder andere groene thee. Altijd leuk om weg te geven of cadeau te krijgen!