Productieproces Oolong thee

 

Nadat de blaadjes zijn geplukt worden deze een uur lang op grote doeken in de zon gelegd. Hierdoor fermenteert de thee licht. Hierna worden de Oolong thee blaadjes afhankelijk van de soort binnen verder verwerkt. De bladeren worden na het buiten drogen in de zon in een verwarmingstrommel gedaan en ca. 45 minuten op 70 graden gedroogd. Nu kunnen de blaadjes op zuivere katoenen doeken worden geschud, de doeken worden in een grote bal geknoopt. Deze grote bal wordt ca. 20 minuten in een kneed en walsmachine gerold. Vervolgens worden de blaadjes boven de verwarmingstrommel uitgeschut en weer verwarmd. 

Deze gehele behandeling wordt bij sommige theesoorten wel tien keer herhaald om de juiste smaak te krijgen. Op het moment dat de blaadjes aan de randen zwart worden maar in het midden nog groen zijn dan is gewenste resultaat behaalt. Nu kan de thee in de droogtrommel voor de laatste maal zodat deze goed houdbaar is. De theekenners classificeren deze Oolong thee volgens zijn aroma, smaak en nasmaak. Een heerlijke thee die tussen groene en zwarte thee in zit.