Witte thee


Wist u dat de witte thee in China een lange tijd alleen bestemd was voor de keizer? Men had toen de overtuiging dat vanwege de fijne aroma (de thee heeft een zeer zachte smaak) het zou werken als een levensverlengende toverdrank. Ook nu wordt de witte thee nog bijzonder gewaardeerd.

Als u voor het eerst van de smaak gaat genieten is het even wennen omdat de thee zo zacht van smaak is, maar eenmaal ontdekt is het vaak een blijver! Voor dit product met zijn fijne aroma worden uitsluitend witte thee planten gebruikt. Voor deze prijzige thee worden de knopjes en de heel jonge, zilverachtige bladpuntjes geplukt.

 
 

 

Bai Mu Dan thee

Bai Mu Dan thee
Soort thee: Witte thee
€ 2,90
Voorraad: 5
bestel
powered by myShop.com

De eerste knopjes van de plant..

De witte thee is een theesoort die gezet wordt van de eerste jonge knoppen van de plant. In het voorjaar als de knopjes van de witte thee plant uitkomen worden ze geplukt met de hand. Deze worden geplukt binnen de eerste 48 uur nadat ze zijn gevormd. Vaak zie je de zilverige witte donshaartjes nog zitten. De blaadjes en knopjes blijven zoals ze van nature zijn en geven de thee een zachte en bloemige aroma. Hierna worden de blaadjes in de zon te drogen gelegd, de blaadjes worden niet verhit, gerold of geperst. De witte thee wordt voornamelijk in China geproduceerd in de provincie Fujian, deze thee is pas sinds enkele jaren (relatief kort) verkrijgbaar op de Nederlandse markt. 
 

De smaak van de witte thee

De thee heeft een subtiele smaak met zoete en bloemige tonen, het zetsel is lichtgeel en wordt donkerder naarmate de thee langer staat. De thee is in vergelijking met zwarte thee redelijk zacht van smaak. 

Er zijn diverse soorten witte thee verkrijgbaar:
Silver Needle, hierbij zijn de knoppen nog niet echt tot blaadjes volgroeid.
Bai Mu Dan, dit is de 2e beste kwaliteit van alle thee soorten en hier verkrijgbaar. 
Gong Mei, deze is van lagere kwaliteit en wordt gemaakt uit de restanten van de hierboven genoemde soorten. De thee is ook iets meer bewerkt en geeft een donkerdere kleur aan het zetsel.
Shou Mei, deze thee is net als de Gongmei van lagere kwaliteit en bestaat uit de restanten van de oogst. Dit is over het algemeen de thee die te vinden is in de supermarkten.