Zwarte thee
In Europa is dit de naam voor de meest gedronken thee soorten, maar in Oost-Azie is de naam rode thee. Net als bij de groene thee worden alleen de bovenste twee blaadjes en knoppen gebruikt. Vervolgens wordt de thee ca. 12 tot 18 uur lang op roosters gedroogd, tijdens dit proces veranderen de blaadjes en de sappen door het inwerken van zuurstof. Door de fermentatie krijgt de thee zijn donkere kleur. Na deze behandeling wordt de thee naar blad type gesorteerd.
De verschillende thee melanges
De meest verkochte thee soorten zijn melanges, hierbij worden verschillende soorten thee met elkaar gemengd waardoor de unieke smaak ontstaat. Deze melanges zijn goed bewaarde fabrieksgeheimen, deze melange bepaalt uiteindelijk de smaak, prijs en de kwaliteit. Een paar voorbeelden van melanges die u waarschijnlijk kent:- Breakfast Tea
- Afternoon Tea
- Five o'clock
- English blend
- Earl Grey
In China en India maar ook sommige andere gebieden wordt de ongemengde zwarte thee genoemd naar de oorspronkelijke streek van productie:
- Fujian, China
- Lapsang souchong, wordt gerookt boven naaldbomen houtvuur; dit zorgt voor kenmerkende rokerige smaak
- Keemun, China
- Assam, India
- Ceylon, Sri Lanka
- Darjeeling, India
- Nilgiri, India
- Vietnam
- Nepal